SHBA

ka konfirm

uar se po

kon

sideron nje projektmarrëveshje me Irakun që do të shohë tërheqje të trupave amerikane nga Iraku brenda tre vjetësh.

Nuk janë dhënë ende detaje, por a

uto

ritetet thonë se sipas projektmarrëveshjes, forcat amerikane duhet të largohen nga qytetet nga mesi i vitit tjetër dhe të largohen tërësisht nga Iraku nga fundi i 2011.

Irakianët kishin këmbëngulur për n

j

ë afat tërheqje të qartë, por një zëdhënës i Pentagonit tha se lëvizje të tilla do të bëhen kur të lejojnë kushtet.

Sekretari amerikan i mbrojtjes, Robert Gates tha se projektrezoluta jep mbrojtje të përshtatshme për forcat amerikane duke bërë me dije se të dy p

alët duhet të arrinin kompromis për procesin.

Irakianët e konsideronin imunitetin e plotë për trupat amerikane si diçka që minonte sovranitetin e tyre dhe zyrtarët sugjeruan se amerikanë

t tashmë do të kenë imunitet nga procedimi irakian vetëm kur janë në detyrë.

Të dy palët kanë qenë pranë marrëveshjes edhe më parë, por fakti se administrata e Bushit tani po raporton tek anëtarët kyçë të kongresit për këtë gjë, tregon se negociatave mund t’i ketë ardhur fundi. (BBC)

Advertisements