mmarinum2Bota duke u përpjekur për të përballuar me epideminë e gripit te derrit, tani në Libi eshte shfaqur epidemia “murtajë bubonic “. 75 milion njerëz në mbarë botën në mes të viteve 1347-1351 kanë vdekur nga kjo epidemi, këtë herë të duket se ka lëvizje nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. WHO ekipi ka filluar kërkimore në Libi.

Epideminë e bubonic pllakosi në Libi eshte shprehur Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO ) raportuar për këtë vend nga një ekipi studimor .

18 numri i te prekurve :

I autorizuari Organizatës Botërore e Shëndetësisë (WHO ) John Jabbour, gjate kontaktit me zyrtar Libianë në qytetin bregdetar e mesdhetar Tobruk kanë thene se eshte shfaqur epidemia e bubonic , pas kesaj Organizata Botërore e Shëndetsise ka derguar nje ekip ne kete rajon ku eshte verifikuar dhe raportuar per 18 raste te prekur nga kjo semundeje.Kjo epidemi është pare në Libi para 20 vjetësh, tha ai.

Që nga mesjeta epidemia e quajtur “vdekje e zezë”, nuk eshte pare ende nje “tablo e plotë” në Libi, deri tani, sipas autoriteteve Libiane përshkruhet se një person ka vdekur dhe që 18 te tjere jane te prekur nga kjo epidemi.

Turpi mbushet me pulla të zeza :

Me një fare të vetme bubonic shkakton vdekje nga 100 deri ne 200 presona. Sëmundjeve nuk trajtohet me antibiotikë kështu që mund të shkaktojnë vdekjen në disa ditë.

Në vitet 1300 kane vdekur 75 milion persona :

Nga kjo semundje ne mes te viteve 1347 – 1351 ne gjithe boten kane vdekur 75 milion njerez. Ne fillim bubonic pllakosi ne Azi dhe me vone ne Lindjen e mesme, Afrikë dhe Europë sipas raporteve te mbajtura ndaj kesaj epidemie. Nga autoritet vendase jane marre masa te menjehershme ndaj kesaj epidemie dhe do te sqarohet me shume ne ditet ne vijimë.

Tiranë : 20.06.09   Nga  Armando Jaupi

Advertisements